Natalja Mossberg

Borlänge konståknings klubb

Är styrelseledamot i Borlänge konståkningsklubb, Är sammankallande i showgruppen, aktivt deltagande i föräldragruppens arbete. Hjälper till på träningar och uppvisningar samt att hon själv åker konståkning. Tre barns mor jobbar som narkos sköterska på Falulasarett. Är en idéspruta med många järn i elden.

Olavi Niemelä

Facebookgruppen Uteliv Borlänge

Olavi har genom sitt engagemang i det ideella föreningslivet inspirerat, utbildat och sammanfört Borlängeborna i deras gemensamma intresse för djur, natur och friluftsliv. Uteliv Borlänge startades för ca 3 år sen och har snart 3500 medlemmar. Facebook gruppen Uteliv Borlänge är för den djur, natur eller friluftsintresserade som vill ta del eller dela med sig om aktuell information eller inspiration med utgångspunkt från Borlänge Kommun.

Omid Massali

Galleri Svarta Gran

1. Omid tar ett stort ansvar för kulturen i Borlänge. Med en enormt stor portion passion och driv bidrar han och Galleri Svarta Gran till att lyfta Borlänges konstliv mot skyarna. Välförtjänt!

2. Omid är ett unikum i Borlänges konstliv. Allt han gör är så himla fantastiskt. Allt det som han tillsammans med de runt omkring sig har åstadkommit är verkligen beundransvärt. En sann inspirationskälla och förebild för oss alla. Han är den viktigaste personen i Borlänges konstliv och bidrar med att Borlängeborna får spännande konst att ta del av!!

Per Hillerström

Träning & Friskvård

Denna kille ställer upp för alla som har skador inom idrotten fast på hans lediga dagar helg som vardag även gamla och unga får hjälp av han.

Per Leijström

Borlänge flygklubb

Per har oförtröttligt jobbat med att skola in nya elever i flygsporten. Han utnämndes förra året till årets lärare av Svenska segelflygförbundet. Tillsammans med nyligen avlidne kollegan Ingemar Wararak har han lyft Borlänge flygklubb till nya höjder och introducerat massor med ungdomar till att börja med en miljömässigt hållbar flygsport, segelflyg. Per är aldrig omöjlig. Är det bra flygväder och en elev ringer och frågar om han kan komma ut och skola är Per där på 10 minuter. Hans lugna och systematiska sätt får ungdomarna att lära sig grunderna till att utnyttja solenergi för att hålla sig uppe bland molnen i timmar.

Peter Nyvall

Borlänge Judo Club

Peter är essensen av den ideellt arbetande föreningsmänniskan, både som tränare och som drivkraft i vår förening. Han har ett sätt att möta människor där de befinner sig, oavsett ålder eller kunnande på mattan. Han är klubbens grundbult.

Reza Abrishami

Dala Taekwondo Akademi

Reza deltog i många tävlingar i Iran och tävlade även för det Iranska militära kamplaget. 1990 flyttade han till Sverige. Idag är han Huvudinstruktör och Grundare för Dala Taekwondo Akademi och även aktiv som Internationell domare. Hans kunskaper inom Taekwondo har även gett honom en plats som Ordförande för den Svenska Domarkommitén. I samband med senior VM i Ryssland, Chelyabinsk 2015 blev han honorerad av världsförbundet till en av världens topp 5 internationella domare.

Dala Taekwondo Akademi firade sitt 20-års jubileum 2017, genom att arrangera Svenska elitserie Cupen och Dala Cupen för avancerade & nybörjare i Maserhallens A-hall. Dala Taekwondo Akademi arrangerade ytterligare tre nationella tävlingar för både barn och ungdomar och även vuxna året 2018. Verksamhetsåret 2019 avslutades med SM som för första gången i svensk Taekwondo historia gick av stapeln i Borlänge och Maserhallens A-hall.

Jag nominerar Reza och Dala Taekwondo Akademi till utmärkelsen Borlänges Eldsjäl.

Rifat Kurtovic & Jasmina Kurtovic

Shotokan Karate Borlänge

Han (tillsammans med sin fru Jasmina) har sedan 1998 personligen genomfört över 3000 träningar i karate i maserhallen med ett vad jag anser nästan oöverträffat engagemang och mycket stor erfarenhet och kunskap inom sin sport. Han (och hans fru) har också alltid visat stor respekt och förståelse för alla olika elevers förutsättningar. Jag vill också betona deras genuina intresse för barn och ungdomars träning.

Roger Johansson

Sellnäs IF

Roger är en eldsjäl i ordet rätta bemärkelse. Hans engagemang i Selläs IF är bara ett av flera, han är också en eldsjäl i Ulfshyttans IF. Sena kvällar, tidiga mornar och åtskilliga helger under ett år går åt gör att skapa förutsättningar för barn och ungdomar att utöva idrott... Roger är en person att lita på i alla väder och förtjänar verkligen att få utmärkelsen Årets Eldsjäl. 

Roger Karlsson

Borlänge Cykelklubb

1. Rogers engagemang i Borlänge Cykelklubb sträcker sig i alla delar. Såväl ungdomsverksamhet, vuxenverksamhet, landsväg som mountainbike för borlängeborna. Därtill engagerar han sig i att sätta Borlänge-/Faluregionen på kartan genom att vara en av dem som driver på för att regionen skall få anordna världscup i mtb. Rogers engagemang är så genuint det kan bli.

2. Det krävs en oerhört bra motivator och inspiratör för att backintervallträning blir en wowkväll men det lyckas Roger med som tränare Borlänge CK:s äldsta ungdomsgrupp. Team Talang består av ett gäng cykeltokiga ungdomar där några tävlar, andra inte. Trots olika inriktningar så får han dem att känna sig viktiga i gruppen. Roger är en mycket engagerad tränare som noggrant följer och ser individers behov i en grupp. Han bemöter både det sociala, psykiska, fysiska och det tekniska och gjort så under flera år. Då han även har familj och ett tidskrävande jobb att sköta, vrider han ut och in på sig för att få timmarna att räcka under ett dygn. Inför träningar är han väldigt mån om att alla ska ha rätt förutsättningar. Han vrider och vänder på upplägget så att det i slutändan ska bli 100% för alla som är på passet. Det absolut det viktigaste är att träningen ska vara omväxlande och roligt, samtidigt som det handlar om en tuff, konditionskrävande sport och träningsform. Roger brinner inte bara för sin roll som tränare för Team Talang. Han vill uppmuntra människor att röra på sig och då gärna upptäcka cyklingen. Han jobbar för att utveckla intresset för cykelsporten och möjligheterna att cykla mountainbike i Borlänge bland annat genom klubbens motionsträningar för vuxna som är väldigt populära men även genom bra leder i Borlänges skogar. Han är även tävlingsledare för cykelklubbens MTB-tävling Borlänge Tour (samt Lugnet XCO) som årligen lockar många cykelentusiaster, från hela Sverige och även utanför Sveriges gränser, till vår stad och nu också är på väg att bli en världscuptävling – givetvis är Roger drivande även i den utvecklingen. Dessutom är han involverad i den nationella grengruppen för XCO där han är arrangörsrepresentant. Förutom ovanstående har Roger också varit drivande i utvecklingen av ledarskapet för övriga tränare i klubben. Han har haft träningspass för alla tränare där han frikostigt har delat med sig av sin kunskap. Roger är även involverad i den Svenska cykelförbundets nationella grengrupp för XCO där är han arrangörsrepresentant. Avslutningsvis vill vi säga att Roger är en sann eldsjäl med en smittande entusiasm för cykling och en otrolig förmåga att möta och utveckla individer i grupp. ”Hållbart idrottsutövande” är hans ledord vilket innebär att inte bara det fysiska är viktigt; glädjen, välmående och den mentala biten är minst lika viktig.

Rösåsens Tornförening

Milsbo, Borlänge

Rösåsens Tornförening i Milsbo har med ideella krafter räddat utsiktstornet som höll på att förfalla. Människor från när och fjärran vallfärdar dagligen för att uppleva den fantastiska utsikten. Tornet har målats om, tornstugans tak har bytts, skog har röjts, en slogbod samt ett flertal rustika utebord har installerats, vilket möjliggör sittplatser utomhus för över 80 personer. Vägen upp har iordninggjorts så att personer med funktionshinder kan ta sig upp med bil till utsiktsplatsen. Ved finns tillgängligt till de tre grillplatserna till glädje för ung och gammal. Kulturarvsdagar har firats med lokala konstnärer och hantverkare. Ett pris skulle hylla alla dessa fantastiska människor som engagerat sig för att skapa en attraktiv mötesplats i naturen. Priset skulle med fördel kunna användas för att ytterligare göra iordning anslagstavlor med information om djur och natur, vandringsleder mm.

Sofia Käck

Kvinnojouren Borlänge

Sofia är kvinnan som arbetar i det tysta i Kvinnojouren både med styrelsearbete och som kvinnostödjare. Hon har gjort det med ett fantastiskt engagemang i många år. Alltid vänlig och med stor omtanke!

Stina Bylund

Borlänge Basketbollklubb

Stina har nu coachat barn och ungdomar i över 20 år. Hon har drivit föreningen framåt under lång tid och lägger fortfarande ner otaliga timmar per vecka ideellt. Allt för att barn och ungdomar i Borlänge ska få en chans att utöva basket och känna samma kärlek till idrotten som hon gör. Hon har med den här säsongen hunnit med att coacha nästan alla årgångar med tjejer, födda mellan -85 och -13 samt nästan alla årgångar killar födda mellan -89 och -06, hon har suttit i styrelsen i ca 10 år och även arbetat med otaliga projekt inom idrotten. Med start sommaren 2007 anordnade hon och jag ”Sommarbasket” på uteplanen i parken på Bullermyren. Ett projekt där målet var att sprida basketglädje, främja spontanidrott och att få fler involverade i föreningsidrott. Ett projekt som vi ser ha efterliknats och levt vidare både i andra föreningar och genom Tunabyggen än idag. Hon lägger ner ett otroligt engagemang för att alla som vill ska ha chansen att spela basket utan att härkomst eller ekonomisk situation ska vara ett hinder. Det finns mycket man skulle kunna skriva om men det är utan tvekan en eldsjäl som har gjort och gör mycket för människor i Borlänge kommun.

Therese Wennström

Stora Tuna

Hon är en tjej som har många bolla i luften, både inom fotbollen där hon har hand om ett grabblag sedan har hon även hand om damlaget, på vinten ligger hon inte på lat sidan då kör hon igång med grabbarna med innebandyn. Hon lägger ner mycket av sin tid i Stora Tuna där hon även sitter med i styrelsen. Man kan tillägga att hon även själv är med och spelar i damlaget.

Tomas Johansson

Coppermine Kickers (linedance)

1. Tomas lägger ner stort engagemang som ordförande i föreningen. Han kan verkligen inspirera och engagera alla, oavsett ålder och kön. Ser till att allt fungerar. Allt från bra ljud i högtalare till att lära medlemmarna läsa dansbeskrivningar. Han bjuder alltid på sig själv. Han är instruktör, han sköter om vår hemsida, han söker bidrag som gagnar föreningen. Han lyssnar på alla och tar reda på och informerar vidare till alla medlemmar bl.a. genom att skicka ut månadsinfo och på våra danstillfällen.

2. Tomas är en sann eldsjäl i vår förening. Det är tack vare honom vi har så många medlemmar och en så bra verksamhet! Han ställer alltid upp för klubben i alla lägen. Han skickar regelbundet information till alla medlemmar så att alla hela tiden har koll på vad som är på gång. Sommarens uppvisning på äldreboenden skedde också tack vare hans engagemang. När vi har andra uppvisningar är det oftast han som håller i trådarna och ser till att det blir av. Kort sagt, en engagerad, kunnig och entusiasmerande ordförande!

Väntjänsten - Siw Geraae Dahl

Väntjänsten

Jag vill nominera hela Väntjänsten för att deras engagemang för de äldre, ensamma och sjuka är verkligen värda att nomineras!

Valentina Ioculano

Svenska turistföreningen Borlänge

Valentina flyttade från Syd Tyrolen till Borlänge i september 2017. Arbetade som sjuksköterska i hemlandet och skaffade sig arbete på Falu Lasarett omg när hon kom till Sverige. Efter fem månader tentade hon av Svenskan och fick sin svenska sjuksköterskelegitimation. Hon har nu på dessa 3 år även försett Borlänge med ytterligare 2 medborgare, sina två söner. Hon har ett stort engagemang i Svenska turistföreningen i Borlänge. Tycker att föreningen fyller ett stort syfte.

Åke Örjes

Amsbergs Sportklubb

Åke har verkat i klubben under många år och brinner för klubbens utveckling och dess verksamhet. Han har spelat fotboll, varit ordförande och kassör. Numera ansvarig för torsdagsträffarna 65+, boulespel, sång och musik, bildvisning från bygden, reseskildringar, historien om Runns alla ångbåtar. Det är Åkes förtjänst att vi har en fin fotbollsplan och klubblokal med samlingssal, omklädningsrum, dusch/tvättdel och bastu. Han brinner för bygden, det ska finnas barnverksamhet, skola, fritidsaktiviteter och pensionärsverksamhet. Åke är en stor eldsjäl och bör uppmärksammas för sina insatser.

Åsa Ehlis

Borlänges kulturliv, Ornässtugan

Åsa är en eldsjäl för Borlänges kulturliv samt Sveriges näst äldsta museem, (som faktiskt finns i Borlänge!) Ornässtugans uppsving i besökarsiffror. Det märks tydligt i hennes engagemang då det i år är 500 år sedan Gustav Vasa själv var på Ornässtugan. Hon har med sina aldrig sinade idéer fixat betydligt högre besökssiffror på Ornässtugans museum samt café genom att anordna allt från skridskoturer i månskenet, kakbufféer, återskapandet av Ornässpelet (som hon själv skrivit manus till), modevisning och hantverksmarknader i allén, konserter med lokala förmågor mm mm. Listan är lång och idéerna är många inför kommande års evenemang. I år har hon dessutom skrivit en bok om Ornässtugans och Gustav Vasas historia i samband med 500 års jubileet som dessutom är nominerad till Svenska Designpriset.

 

loggor.jpg