Här hittar du alla som nominerats och stämde in på kriterierna för Utmärkelsen Borlänge Eldsjälspris. Du hittar de nominerade i bokstavsordning på efternamnet.

 

Nomineringen stängde 26 september - TACK till alla som nominerat! 

Juryn kommer välja ut åtta finalister som går vidare till omröstning, där du som Borlängebo kan rösta på din favorit. Röstningen öppnas 7 oktober.

De nominerade är ...

Faisa Abdi

Motivation Hope

Motivation Hope är en organisation i Borlänge, som arbetar för att skapa gemenskap bland tjejer i segregerade områden och har som mål att bygga broar till nya kontakter i arbetslivet. Faisa är initativtagare och är precis den eldsjäl som behövs för att inte bara hjälpa enskilda tjejer utan också påverka hela Borlänge i en god riktning.

 

Birgitta Andersson

Borlänge Musikteater

Stark personlighet och stort engagemang för både barn som vuxna att utvecklas och skapa gemensamhet trotts Covid-19 och restriktioner som pausat verksamheten. Ställer alltid upp och hjälper individer på alla plan. Inkluderar alla och hjälpa folk att utvecklas. En person som jag och många fler ser upp till och en mycket god vän.

 

Hans-Olov Astemark

Torsångs IF

Hans-Olov Astemark har under flera decennier förbättrat och underhållit motionsspåret/naturstigen i Torsång. Han har oförtröttligt klippt gräs , lagt ut grus mm flera dagar i veckan. Han har fått viss uppmärksamhet genom att blivit utsedd till Årets Torsångsbo han har även fått en emaljskylt uppsatt vid spåret med texten Astemarks allé. Utan "Hasses" arbete hade vi aldrig haft denna uppskattade naturstig som finns dokumenterad på http://www.gelin.se/uvbergsvikens-naturstig om man vill följa med på en digital promenad. En eldsjäl som verkligen är värd all uppmärksamhet.

Kicki Bergsten

REVYRESAN

Kicki Bergsten är en riktig och sann eldsjäl i Borlänge. Istället för att pensionera sig lägger hon ner mer krut än tidigare på föreningen REVYRESAN och ungdomarna som är med där. Hon får ungdomarna att växa, att våga tro på sig själva, att förstå att alla har ett lika värde även om du har ett handikapp, att sprida en enorm glädje till varandra och publiken dom står framför. Kicki har funnits med i REVYRESAN i över 12 år och hade tänkt att ta det lite lugnare nu när hon slutade på Ljungbergsgymnasiet, men icke. Det är full fart mot nya mål för ungdomarna. Det kallar jag för en eldsjäl!

 

Per Engström

Forssa BK

Förutom att närvara och planera för 3-4 träningstillfällen samt 1-3 matcher per vecka och lägga så gott som all sin lediga tid på laget så vet jag hur mycket Per ställer upp för killarna i laget. Bland annat genom att kommunicera utifrån mottagarnas villkor via Snapchat, hämta och skjutsa killar både till träningar och matcher. Han är en sann eldsjäl och förtjänar att veta det. Per är tränare till Forsa BK p13 i Borlänge.

Stickan Eriksson

Borlänge Cykelklubb

Jag hade velat nominera hela Borlänge Cykelklubb. Jag som aldrig har befattat mig med cykling har en grabb som är helt såld på det. När vi kom i kontakt med föreningen så vart jag överrumplad över hur fantastiska och inkluderande de är. Det viktigaste ledorden är hela tiden att det ska vara kul för barnen. Stickan Eriksson är min äldre grabbs ena tränare. Han är alltid glad, lyfter barnen och en riktig eldsjäl. Barnen ser upp till honom och blir inspirerade av hans strapatser. Ledordet är dock hela tiden "Kom ihåg att ni ska ha kul nu". Det Stickan och de andra ledarna gör för dessa barn med träningar och tävlingar är helt fantastiskt.

Alexander Hammarbäck Glad

Brage IK / Borlänge padelcenter

Alexander är en fantastisk person med ett fruktansvärt driv för ungdomar. Han visar det genom sina tränaruppdrag för barn och ungdomar i dessa två idrottsföreningar men speciellt i alla de projekt han försöker dra igång för ungdomar. Han har alltid en ny idé som han säljer in till en när man träffar honom. Utöver detta så är han även aktiv i sitt yrkesliv med att hjälpa utsatta ungdomar.

 

Siv Geraae-Dahl

Väntjänsten

Siv har i många år hängivet arbetat för Väntjänsten. Alltid för klienternas och medarbetarnas bästa. Med sitt kunnande och glada humör är hon ett stort stöd för oss alla.

 

Peter Harström

Tunabygdens geologiska förening

Utan Peter Harström skulle det inte finnas någon geologisk förening i Borlänge. Han var med och startade den för 50 år sedan, och var till helt nyligen dess ordförande. Peters kunskaper om mineralogi och geologi är i sanning encyklopediska. Han har ett gediget folkbildarideal, och har hållit kurser i geologi i föreningens regi. Gratis, naturligtvis. Ingen fråga är för liten eller för dum, och Peter ger alltid ett vänligt svar. Han leder också exkursioner till intressanta platser. Och han skriver artiklar till föreningens ambitiösa medlemsblad, som han (m.fl) också tillverkar fysiskt i kopieringsapparaten. Föreningen sköter muséet och medlemmarna håller öppet på lördagar, och firar Geologins dag med allmänheten, m.m. Det innebär, att utan Peters engagemang skulle inte Borlänge haft något Geologiskt muséum heller.

Kenneth Hebert

Rudängsmyran
Kenneth är eldjälen bakom Rudängsmyran som är en våtmark i Borlänge.
Här samlas fågelskådare från när och fjärran. 160 olika fågelarter har setts där.
Kenneth Hebert driver lantgården i närheten och är den som både initierat och nu tar hand om Rudängsmyran. Han gör en stor insats för miljön samtidigt som han också skapar fina möjligheter för fågelskådarnas verksamhet.

Pär Högberg

Borlänge Scoutkår

Pär är ledare för scouter i åldrarna 13-15 år, och tidigare även för yngre scouter, sedan närmare 30 år kontinuerligt. Han delar med sig av sin stora kunskap inom scoutliv, segling, friluftsliv, hantverk till ungdomarna. Pär är dessutom kassör sedan minst 25 år tillbaka och sköter den uppgiften lika professionellt som i vilket större företag som helst. Han är också den som alltid ställer upp, det kan vara avdelningsmöten, läger, hajker, styrelsemöten eller en städdag vid scoutstugan - Pär finns där - alltid! Han är inte den som står längst fram och tar åt sig äran, han arbetar tillsammans med oss andra för att skapa en fantastisk verksamhet för Borlänge ungdomar.

Bosse Johansson

Borlänge AK

Vi på Borlänge AK vill nominera Bosse Johansson som under flera år har bedrivit ungdomsträning och fångat upp unga fått dem att kämpa. Bosse har under flera års tid visat ett otroligt engagemang. Han har brunnit för att hjälpa klubben och alla unga som vi har fångat upp. Han är verkligen en förebild för de ungdomar och juniorer han tränar och han är också en förebild för övriga atleter. Han ser och lyfter varje atlet skapar lagkänsla i en individuell sport och engagemang i alla för föreningens bästa. Bosse är mer än en tränare utan han är en vän med atleterna. Vi är så tacksamma att vi har honom här. Världen behöver fler som Bosse.

Mariann Johansson

Tunabygdens Hembygdsförening Gammelgården

Mariann gör ett mycket gott arbete med att styra och bevara Gammelgården i Borlänge. Utan hennes engagemang i våra gamla hus, styrelse och evenemang så hade vi inte haft någon Hembygdsförening. Allt arbete som görs är ideellt. Men att vara ordförande är ett tufft jobb i dessa coronatider. Det går inte att i ord beskriva det jobb som hon lägger ner på att verksamheten skall fungera. Alltid glad och trevlig trots att hon ibland jobbar i motgång. Här gäller det att vara engagerad i vårt rika kulturarv. Många som bor i Borlänge tror att Gammelgården är en självklarhet och betalas av Borlänge kommun men utan en fungerande styrelse med Mariann i spetsen hade vi inte haft någon verksamhet alls här!

 

Roger Karlsson

Borlänge cykelklubb

Roger är starkt involverad i Borlänge cykelklubb. Han har hand om klubbverksamhet, ungdomsträningar och även två stora cykelarrangemang i bl.a Borlänge och Falun som fått världscupstatus. Roger är en otroligt driven ledargestalt som älskar se människor växa i sina prestationer, roller och personligheter.

Pia Lennström

Borlänge konståkningsklubb

Pia har varit engagerad i Borlänge konståkningsklubb de senaste 10 åren. Hennes uppdrag är att vara kassör, men hon är med och håller i de flesta trådarna inom hela föreningen. Pia är inte bara intresserad av sin dotters framgång utan alla föreningens medlemmar. Hon är en person som alltid sätter andras behov före sina egna. Pia är en självklar kandidat till Borlänges eldsjäl.

 

Mikael Lindqvist

Forssa BK

Mikael är en person som alltid finns till hands. Han är mer borta än hemma. Han hjälper till i alla årskurser i Forssa och är en nyckelperson för att allt ska gå ihop. Mikael har alltid varit så i vilken klubb han än varit i. Du kan fråga vem som helst i klubben så skulle de berätta exakt som ovan. Mikael jobbar natt men missar aldrig en träning eller match. Det här är en riktig eldsjäl med hjärtat på rätt ställe

 

Ylva Lindström

Kvarnsvedens GOIF OK

Ylva är som en magnet i föreningens kompass och håller igång både vuxna och barn genom Skogslek varje tisdag när det är säsong. Hon är värd uppmärksamhet och ett särskilt pris för det!

 

Sverker Löding

All on Board

Sverker Löding, tongivande eldsjäl i föreningen All on Board. All on Board är en ung ideell förening som aktiverat barn, ungdomar och vuxna sedan starten 2017. Det året skrev Sverker ett medborgarförslag om att bygga en Folkets Skatepark i Borlänges avsomnade folkpark. Skateparken har under Sverkers ledning hela tiden utvecklats. 2017 byggdes "ytan" för skateboardåkning, 2019 byggdes trärampen och nu senast förvandlades den förfallna fontänen till en skatepool. Sverker är den som hela tiden drivit utvecklingen, skapat kontakter med kommunen, CozMoz, Fryshuset, ABF, andra föreningar, fotograf, konstnärer, press och byggare. Han har också förmågan att samla och leda ideella krafter i själva utförandet. I arbetet med poolen har han jobbat outtröttligt tillsammans med föreningens engagerade medlemmar och kunnig hjälp utifrån. Verksamheten är ständigt inriktad på att utveckla möjligheterna till bra skateboardåkning för alla oavsett ålder, kön och skicklighet. Föreningens logotype som Sverker skapat illustrerar att det finns en plats för alla. Föreningen bedriver och har bedrivit gratis lovskate, nybörjarskate och provapå skate i skatehallen och framför allt i Folkets skatepark. Att Folkets skatepark är uppskattad kan man se då det alla dagar och alla tider pågår spontanaktiviteter med cyklar, kickbikes och skateboard där. Det senaste tillskottet poolen lockar även äldre skatare från hela landet. Ytan och poolen lovordas av etablerade skatare. Arbetet med poolen finns dokumenterat av fotograf Henrik Hansson och kan ses på Instagram.

 

Omid Massali

Galleri svarta gran

Med ett oändligt stort engagemang och driv har Omid ägnat kvällar och helger åt att lyfta Borlänges konst- och kulturliv. Han är en förebild för alla ungdomar och alla i Borlänge med sitt stora hjärta. Genom att sprida glädje och se individen hos alla människor har han bidragit till att tillgängliggöra konsten och kulturen till alla och framförallt de som står allra längst ifrån den. Han förkroppsligar ett inkluderande ledarskap och bidrar till att sätta Borlänge på kartan. En riktigt härlig kille!

Evert Mellström

IK Brage

Vi vill nominera Evert Mellström för hans fantastiska engagemang för IK Brage. Han har varit verksam i klubben i nära 60 år. Evert har nyss fyllt 90 år och gör fortfarande ovärderliga insatser för klubben på daglig basis och är den sanna modellen för hur en eldsjäl ska vara.

 

Peter Nyvall

Borlänge Judo Club

Peter är en stor personlighet inom svensk judo och Borlänge Judo Club. Alltid positiv och omtyckt av alla barn och vuxna i klubben. Jobbar hårt med att klubben ska få nya medlemmar, detta gör han med att visa upp klubben vid olika tillfällen. Jobbar mot skolor på olika sätt för att få människor ska förstå vikten av träning. Startat träningar för nyanlända

Anneli Östberg

Friskis och Svettis Borlänge

1993 startade Anneli och vänner upp Friskis och Svettis i Borlänge. Idag är Anneli ordförande i föreningen som har över 7000 medlemmar och 250 ideellt arbetande funktionärer. Med sin otroliga energi och värme får Anneli Borlängeborna i rörelse. Hon gör det dessutom med genuin glädje och har en förmåga att se och ta in precis alla hon möter, ofta ståendes mitt i huvudentrén på Friskis hälsar hon alla välkomna. Anneli lämnar ingen utanför. Med sitt coachande sätt är hon en förebild för många och det är värt att uppmärksammas.

loggor.jpg